Burdur Ankraj(Filiz) Ekme
Ankraj(Filiz) Ekme
Zemin içerisine belirli bir açı ile açılmış olan deliğe ankraj denilmektedir. Yüksek dayanımlı korozyona karşı özel halatlar yerleştirilmektedir. Genel olarak ankraj sistemi betonarme yapılarda çelik yapının betonun içerisine montelenme işlemidir. Bu işlem beton yapının enjeksiyonunun uygulanmasında kullanılmaktadır. Bu demek oluyor ki ankraj saplama veya gömme anlamına gelmektedir. Ankrajın özelliği ise bir yapıyı taş veya tuğladan yapılmış olan bir bölüme tutturma işlemidir. Yani demirleme anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ankrajlar üzerine yüklenen gerilme kuvvetini zemine iletmektedir.
Ankrajın Kullanım Alanları
Ankraj işlemi zayıf olan alanlarda çökmeye engel olmak için kullanılmaktadır. Yer altına inşaat edilen otoparklarda ya da yer altı ulaşımlarda kullanımı oldukça önemlidir. Bunun yanında barajlarda yükseltme yapmak için kullanılmaktadır. Bunlara benzer olarak denizin kıyı şeridine vuran dalgaların kıyıya zarar vermemesi için ankraj tercih edilmektedir. Hayatımızda var olan deprem sismik olaylar sonucunda meydana gelebilecek olan can kayıplarını önlemek için kullanılmaktadır.
Ankraj çeşitleri kullanım alanlarına göre kendi içerisinde ayrılırlar. Bunlar ise;
Pasif ankrajlar; zeminin hareket etmesi ile yük taşıyan ankrajlardır. Ön germeli olan ankrajlar büyük hareketleri daha uygun oranlara düşürmektedir. Bu sebepten dolayı yapıya çekilerek uygulama işlemi yapılmaktadır.
Ön germeli ankraj; bu ankraj çeşidi ise kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki geçici ankrajdır. Bu ankraj inşaat sırasında uygulanmaktadır. Yani kısa süreliğine bir yarar sağlamaktadır. Bu ankrajın kullanım ömrü ise yaklaşık iki yıl kadardır.
Bir diğer ankraj ise kalıcı ankrajdır. Genel olarak kazı alanlarında kullanıldığı görülmektedir. Bu ankrajların ortalama ömrü ise 75- 100 yıl kadar olduğu bilinmektedir.
Ankrajın amaçlarına bakılacak olunursa;
Gevşek olan zeminlerde göçmeyi engellemek için kullanılmaktadır.
Yer altı otoparklarında kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
Ankraj barajların yükseltilmesinde kullanılır.
Deniz kenarlarında iskeleye dalgaların zarar vermesini engellemek için ankraj kullanılmaktadır.
Kazı çalışması yapılırken insanların güvenliğini korumak amaçla kullanılmaktadır.
Tüm yer altı ulaşım işlemleri için kullanılmaktadır.
Depremlerde ve sismik hareketler sonucunda can kaybını önlemek amacı ile ankraj sistemi kullanılmaktadır.
Ankraj sisteminin hayatımızda oldukça faydaları bulunmaktadır. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde derin kazılar daha güvenli hale gelir. Ayrıca ekonomik açıdan oldukça faydası bulunmaktadır. Bunların sonucunda arka dolgu işlemi de ortadan kalkmaktadır. Beklenmedik bir durum karşısında alternatif çözümler sunmaktadır. Tüm bunlardan dolayı geçici olan çözüm kalıcı bir yapının parçası haline dönüştürmektedir. Ankraj kullanımı ise oldukça kolay ve rahattır.
Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için Burdur şehri ve Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Merkez, Tefenni, Yeşilova ilçelerinde çalışmaktayız. Bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilir. Hizmet ve destek talebinde bulunabilir, ücretsiz keşif yaptırabilirsiniz.